Wiadomości z Mysłowic

Czy do produkcji alkoholu lepsza jest kolumna rektyfikacyjna, czy destylator pot-still?

  • Dodano: 2024-01-31 13:45

Destylatorem potocznie nazywa się każdy sprzęt do produkcji alkoholu, w tym również kolumny rektyfikacyjne, choć tak naprawdę jest to całkiem inny typ sprzętu, o odmiennym zastosowaniu. Na czym polegają te różnice i na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Czym jest destylator Pot-Still?

Pot-Still to popularny, ale prostszy w budowie rodzaj destylatora. Służy do destylacji prostej, czyli pojedynczego odparowywania alkoholu z nastawu. Produkowane w ten sposób alkohole mają początkowo wysoką moc, w granicach nawet 80 procent, a w trakcie procesu moc destylatu zaczyna spadać do zera (zwykle ze względów ekonomicznych pozyskuje się do mocy 20-30%, a następnie kończy proces). 

Alkohol z Pot-Stilla nie jest więc mocny, za to zachowuje dużo związków smakowych i zapachowych. I to właśnie jest jego przeznaczenie – na Pot-Stillu robi się wódki smakowe, calvadosy, giny, nalewki, brandy, śliwowice. Destylator Pot-Still to idealny sprzęt do eksperymentowania ze smakami, bo bukiet można skomponować samodzielnie, dodając według uznania różnego rodzaju składniki: zioła, botaniki, skórki owoców, orzechy. Na destylatorze nie da się natomiast zrobić czystego spirytusu o maksymalnej mocy – niektóre modele nadają się także do pędzenia bimbru, ale do spirytusu 96 procent potrzebny będzie inny sprzęt.

Do czego używa się kolumny rektyfikacyjnej?

Odpowiednia aparatura do destylacji mocnego spirytusu to kolumna rektyfikacyjna, dostępna np. na dobrydestylator.pl/kolumna-aabratek-fi-54. W kolumnie zachodzi destylacja wielokrotna, czyli rektyfikacja – proces odparowywania i skraplania zachodzi tak długo, aż uda się otrzymać spirytus o pożądanej mocy. W kolumnie rektyfikacyjnej destylat traci cały swój smak i zapach, dlatego używa się jej przede wszystkim do produkcji spirytusu, a nie alkoholi smakowych, choć te również da się zrobić, jeśli to model z podwójnym trybem pracy. Więcej o takiej aparaturze: dobrydestylator.pl.

Kolumna czy destylator?

Ostateczny wybór zależy zatem po prostu od tego, co ma być celem produkcji. Do alkoholi smakowych zdecydowanie lepszy jest destylator Pot-Still, który w razie potrzeby nada się także do zrobienia mocnego bimbru, ale to raczej sporadycznie, a nie jako główny produkt. Natomiast do produkowania czystego spirytusu opłaca się kupić kolumnę rektyfikacyjną, zaprojektowaną właśnie do rektyfikacji. Kolumna może od czasu do czasu posłużyć do robienia nalewek i wódek smakowych. Co ważne, przy zmianie trybu pracy zawsze powinno się dokładnie umyć aparaturę, tak by w czystym spirytusie nie pojawiły się resztki po alkoholach smakowych.
 

Justyna RomańczykJustyna Romańczyk
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu m-ce.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.