Wiadomości z Mysłowic

Dieta niskokaloryczna - zasady i efekty

  • Dodano: 2022-09-06 14:30, aktualizacja: 2022-09-07 12:49

Dieta niskokaloryczna uznawana jest za jeden ze sposobów odżywiania, który skutkuje utratą nadmiaru tkanki tłuszczowej. Stosowany jest przez osoby z nadwagą bądź otyłością, które dążą do uzyskania prawidłowej masy ciała. Jakie są zasady diety o niskiej podaży kalorii i jakich efektów rzeczywiście można się spodziewać?

Czym jest niskokaloryczne jedzenie?

Żywność, która codziennie trafia na nasz talerz, charakteryzuje się zawsze jakąś wartością energii. To, co spożywamy, zapewnia nam pewną dawkę kalorii, która potrzebna jest organizmowi do funkcjonowania. Organizm czerpie z niej, aby podtrzymywać podstawowe funkcje życiowe, co nazywamy podstawową przemianą materii. Energię wykorzystuje również na wszelkie aktywności fizyczne — całość zużytej energii nazywamy całkowitą przemianą materii. Zdarza się, że spożywamy więcej jedzenia niż potrzebujemy. Nie zawsze są to spore ilości jedzenia pod względem objętości, wystarczy, że posiłki będą nadmiarowe pod względem podaży energii - dostarczać będą jej więcej, niż zdoła wykorzystać nasze ciało. Przykładowo, czekolada wygląda niepozornie, jednak jej wartość energetyczna to aż 500 kcal. To niemal ćwierć całego zapotrzebowania na energię wielu z nas.

Dieta niskokaloryczna ogranicza ilość dostarczanej w pożywieniu energii. Skomponowane według jej zasad posiłki mają za zadanie stworzyć deficyt kaloryczny - suma wszystkich kalorii spożytych w ciągu dnia ma być mniejsza, niż ilość energii, którą wydatkowaliśmy. Pomimo niskiej podaży kalorii, posiłki powinny być jak najlepiej zbilansowane pod względem witamin, minerałów i makroskładników, co jest kluczowe dla zachowania zdrowia.

Dlatego tak często przydaje się zróżnicowana dieta pudełkowa, której jadłospis jest komponowany przez profesjonalistów - wykształconych dietetyków.

Zasady diety niskokalorycznej

Aby dieta o niskiej podaży kalorii przynosiła najlepsze efekty, zaleca się przestrzegania kilku zasad.

  • Ilość kalorii spożywanych w czasie trwania diety niskokalorycznej powinna być mniejsza od całkowitej przemiany materii, ale większa od podstawowej przemiany materii. Catering z dostawą w Mysłowicach proponuje gotowe zestawy od 1000 kcal do 2500 kcal, a w przypadku diety ketogenicznej nawet do 4000 kcal.
  • Utrzymywanie ujemnego bilansu kalorycznego to nie kwestia jednorazowego zdarzenia. Nie wystarczy, że zjemy poniżej zapotrzebowania raz w tygodniu. Odchudzanie to proces i aby miało szansę przynieść wymierne efekty, deficyt kaloryczny powinien trwać nieprzerwanie przez dłuższy czas. Jak długi? To zależy od ilości nadmiernej tkanki tłuszczowej, której chcemy się pozbyć. Aby zgubić 1 kilogram, potrzeba 7 tysięcy kalorii, co średnio przekłada się na tydzień, do dwóch, odchudzania. Na samym początku normalnym zjawiskiem jest nieco szybsze tracenie na wadze, do dwóch kilogramów w tygodniu. Później proces ten zwalnia i normuje się.
  • Najlepiej jeść 5 posiłków w ciągu dnia. Ograniczenie się do jednego czy dwóch posiłków jest poważnym błędem, który może skutkować napadami głodu i rozwojem zaburzonych relacji z jedzeniem.

Jakie są efekty diety?

Oczekiwany rezultat niskokalorycznej diety to oczywiście spadek masy ciała. Dla wielu oznacza to pozbycie się nadwagi, a nawet otyłości. Każdy utracony kilogram nadmiaru tkanki tłuszczowej minimalizuje ryzyko rozwoju niebezpiecznych schorzeń czy chorób. Spada prawdopodobieństwo nadciśnienia, cukrzycy i insulinooporności, chorób wieńcowych, a nawet niektórych rodzajów nowotworów. Z praktycznego punktu widzenia zaś, osobie, która pozbyła się otyłości, łatwiej jest wykonywać wiele codziennych czynności. Mówi się np. o zmniejszeniu bólu stawów, np. kolan czy o braku zadyszki przy wchodzeniu po schodach. Dla wielu niewątpliwą zaletą mniejszej wagi ciała jest idąca za nią smuklejsza sylwetka.

Niskokaloryczna dieta jest szansą na pozbycie się zbyt dużej liczby kilogramów. Za tą zmianą idzie wzrost komfortu życia. Zasady diety niskokalorycznej zakładają codzienny deficyt spożywanych z jedzeniem kalorii . Wytrwałość i cierpliwość prowadzą do spektakularnych efektów.

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu m-ce.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.