Wiadomości z Mysłowic

Jak właściwie działa hurtownia żywności?

  • Dodano: 2017-01-04 16:15

Dystrybutorzy odgrywają ważną rolę na rynku towarów. To spoiwo dla producentów, przetwórców i użytkowników końcowych. Hurtownia żywności ma do spełnienia ważne i specyficzne zadanie, bowiem operuje produktami spożywczymi, takimi jak np. mięso, herbata, kawa, nabiał i warzywa. Hurtownicy muszą być posiadaczami magazynów, które są ogromne, ponieważ zajmują się ładunkami w zakresie kontenerowym.

Hurtownia żywności ma do wykonania następujące czynności

1. Podmioty te mają za zadanie rozpowszechniać towary spożywcze wśród różnych sprzedawców i dużych odbiorców detalicznych. Ci dystrybutorzy nie mają bezpośredniej interakcji z klientem, a zatem nie muszą starać się w marketingowy sposób prezentować swoje wyroby, w miejscach takich jak punkty sprzedaży detalicznej.

2. Dystrybutorzy muszą wyrzucać swoje produkty natychmiast, zwłaszcza w przypadku przedmiotów łatwo psujących się. Okres trwałości produktu jest ważny i każda solidna hurtownia żywności pilnuje tego ponad wszystko. Produkty mleczne mogą być przechowywane przez dłuższy okres czasu niż mięso, czy owoce morza. W obu przypadkach zapewnienie odpowiednich warunków chłodniczych jest podstawowym wymogiem. Nawet dostawcy detaliczni muszą dbać o to, by produkty były przechowywane w lodówce, aby zapewnić swoim klientom gamę produktów świeżych i higienicznych. Owoce morza potrzebują tym bardziej głębokiego zamrożenia, a nie tylko zwykłego chłodzenia.


Rodzaje hurtowni spożywczych

1. Małe hurtownie spożywcze - podmioty te na ogół kupują produkty od miejscowych i lokalnych rolników, rybaków etc aby sprzedawać je do sklepów i restauracji.

2. Duże hurtownie spożywcze - są to podmioty, które sprowadzają produkty z całego kraju, a nawet z całego świata i sprzedają je dużym klientom lub dystrybutorom.


Jak wspomniano wcześniej, produkty żywnościowe którymi dysponuje hurtownia wymagają odpowiedniego traktowania. Każdy dystrybutor, czy to mały czy duży musi mieć pewność, że w halach magazynowych jest zapewniona odpowiednia temperaturę. Jest to ważny wymóg, ponieważ żywność nie jest produktem trwałym, ale psującym się – szczególnie jeśli nie jest traktowana w odpowiedni sposób. Niepowodzenie w utrzymaniu odpowiedniej temperatury i warunków może przełożyć się na całkowite odrzucenie przedkładanego towaru, co mogłoby nieodpowiedzialnego hurtownika wprowadzić w duże kłopoty finansowe.

Jak wspomniano powyżej, hurtownie żywności mogą sprowadzać towary z różnych źródeł, które obejmują zarówno miejscowych rolników jak i międzynarodowych dostawców.

Dynamika działania

Dziś dynamika biznesu hurtowni spożywczych się zmienia. Niektórzy z hurtowników, którzy zajmują się dystrybucją wybranych towarów również angażują się w przetwórstwo i handel detalicznego. To oznacza nie tylko zwiększenie sprzedaży, ale również pozwala tworzyć te podmioty międzynarodowe dla marki detalicznej. Ta forma strategii opłaca się w dłuższej perspektywie, ponieważ Ci hurtownicy mogą następnie zaspokoić klientów, którzy są rozproszeni po całym kraju, a nawet za granicą.

Jednak by tak się stało hurtownicy wybrać materiały najwyższej jakości. Ta zasada jest stosowana na każdym etapie procesu produkcyjnego. Takie rygorystycznych środki skutkuje lepszą satysfakcją klienta.

Hurtownicy; zwykle sprzedają swoje produkty do następujących klientów:

1. Inni hurtownicy.

2. Hotele i restauracje.

3. Statki wycieczkowe i catering lotniczy.

4. Kawiarnie, kluby i duże stołówki.

Świeżość i higiena są to dwa najważniejsze elementy biznesu w handlu hurtowym.

Artykuł powstał we współpracy z firmą SOBIK hurtownia żywności.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu m-ce.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.