Wiadomości z Mysłowic

Włoskie smaki na każdą kieszeń

  • Dodano: 2021-05-21 13:15

Wydawać by się mogło, że włoska kuchnia jest niezwykle wykwintną, a co za tym idzie – drogą opcją, jeśli chodzi o kulinarne podróże. Tymczasem okazuje się, że najpopularniejsze dania z okolic apenińskiego buta to takie powstałe właśnie, by dobrze zjeść jak najmniejszym kosztem. Co to za przysmaki?

Placki pełne smaku

Mąka, odrobina drożdży, sól, oliwa i woda – oto przepis na najpopularniejszy włoski placek. Nie ma tu nic, co nadwyrężałoby kieszeń. Chwila zagniatania, kilka godzin wyrastania i jest gotowy – spód do pizzy. To najpopularniejsze włoskie danie już od wielu lat króluje na naszych stołach. Jak się okazuje, pizza jest najchętniej zamawianą potrawą na wynos w Polsce. Zajadamy się pizzą nad morzem i w górach, pizza w Bielsku-Białej czy Białymstoku, Białej Podlaskiej jest równie popularna. Coraz większą popularnością cieszy się ostatnio jeszcze uboższa wersja drożdżowego placka, mianowicie focaccia. Jest dużo bardziej puszysta i zawiera znacznie więcej oliwy, w której jest wręcz skąpana. Pizzeria w Bielsku-Białej czy Krakowie ma dziś do zaoferowania równie smaczne dania, jak ta zlokalizowana w Rzymie czy Mediolanie, zamów na https://www.pizzadominium.pl/lokale/bielsko-biala-c-h-sfera!

Pasta i basta!

Kolejną potrawą, która przywędrowała do nas ze słonecznej Italii, jest pasta. Spaghetti, cannelloni, lazania, tagliatelle, penne – to tylko niektóre z makaronów, które królują na włoskich stołach. Co ciekawe, Włosi są niezwykle oszczędni, jeśli chodzi o sos. Dają go zaledwie odrobinę, gdyż potrawa składa się przede wszystkim z klusek w różnych kształtach. Popularnym sposobem na szybki obiad jest dodanie oliwy i odrobiny czosnku z dodatkiem papryczki i parmezanu. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że nie jest to zbyt kosztowna potrawaŚ

Bogactwo warzyw

Minestrone brzmi niezwykle wykwintnie, tymczasem jest to włoski odpowiednik naszej zupy jarzynowej. Trafiają do niej akurat te warzywa, które mamy pod ręką i na które jest sezon. W klimacie śródziemnomorskim mówić możemy o soczystych pomidorach, dorodnych bakłażanach, cukiniach, koprze czy nawet oliwkach i całej gamie świeżych przypraw. W dobie dzisiejszego transportu świeżych produktów również u nas w kraju jarzyny te nie są drogie, a w sezonie polskie pomidory w niczym nie ustępują swojej południowej konkurencji. Popularna caponata wywodząca się z południa Włoch to z kolei nic innego jak gulasz warzywny. Tak więc warto przyjrzeć się temu, jak wygląda kuchnia włoska. Jest ona niezwykle aromatyczna i pełna niezwykłych smaków, jednak efekt taki osiąga się w bardzo prosty i niedrogi sposób. Smaki słonecznej Italii są na każdą kieszeń, a ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane!

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu m-ce.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.