Wiadomości z Mysłowic

Jaki prawidłowo stosować saletrę amonową?

  • Dodano: 2018-09-18 09:00

Nawozy mineralne stosują zarówno doświadczeni rolnicy i ogrodnicy, jak i amatorzy uprawiający własny, przydomowy ogródek. Saletra amonowa to jeden z najpopularniejszych przedstawicieli wspomnianej grupy nawozów. Ma ona działanie uniwersalne – można nią zasilać rośliny jadalne, a także ozdobne. Więcej na temat jej zastosowania, używania i przechowywania piszemy w poniższym artykule.

Saletra amonowa: charakterystyka i zastosowanie

Saletra amonowa to sól kwasu azotowego i amoniaku. Nawóz ma postać białych, kremowych lub różowych granulek o wymiarach od jednego do sześciu milimetrów. Saletra dostarcza roślinom niezbędne składniki mineralne – przede wszystkim azot, a czasem także magnez oraz wapń. Forma amonowa nawozu wpływa na dłuższe działanie nawozu, który może być stosowany na różnych typach gleb. Jak wspomnieliśmy we wstępie, saletra może być wykorzystywana do zasilania różnych grup roślin: jednorocznych, bylin, drzew, krzewów oraz warzyw. Odpowiednio dawkowana saletra amonowa przyspiesza ich wzrost oraz zwiększa plony. Co więcej, rośliny nawożone tym preparatem zużywają mniej wody i rzadziej żółkną im liście.

Jak stosować saletrę amonową?

Saletrę amonową zaczynamy stosować wiosną, a przestajemy końcem lata. Pamiętaj, żeby nie używać tego nawozu jesienią – może obniżyć to mrozoodporność roślin. Dawkowanie preparatu zależy od gatunku roślin oraz zasobności podłoża. Najczęściej stosowana dawka to od 0,12 do 0,25 kg na powierzchnię 10 m2. Największe zapotrzebowanie mają warzywa (a zwłaszcza burak ćwikłowy, ziemniaki, marchew), gatunki sadownicze (poza truskawkami) i trawnik. Najmniejsze ilości saletry amonowej stosuje się w uprawie zbóż – zazwyczaj około 0,1 kg na 10m2. Nawóz łatwo rozpuszcza się w wodzie i przeważnie miesza się go z podłożem lub rozkłada na jego powierzchni. Gdy rośliny przejawiają oznaki niedoboru azotu, wskazane jest stosowanie dolistne.

Przechowywanie saletry amonowej

Nawóz zachowa swoje właściwości tylko wtedy, gdy będzie odpowiednio przechowywany – powinno się go trzymać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od dzieci. Przed zakupem warto przemyśleć swoje potrzeby i wybrać opakowanie o zawartości, która wykluczy marnowanie produktu. Saletra amonowa to bardzo popularny nawóz, dlatego sprzedaje się ją w opakowaniach o różnych pojemnościach – od 50 g do nawet 5 kg.

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.