Tworzenie menu na rodzinne spotkanie, to nie lada wyzwanie. W końcu podawanie w kółko tego samego szybko się nudzi. Dlatego w kuchni warto eksperymentować. Nie każdemu jednak przypadną do gustu dania kuchni orientalnej czy śródziemnomorskiej. Jednak nawet smakoszom opornym na zmiany możesz zaproponować coś nowego, co jednocześnie nie odbiega zbytnio od smaków naszych rodzimych potraw. Tutaj doskonale sprawdzą się dania kuchni ukraińskiej. Oto, które z nich są szczególnie warte spróbowania.
Przyrządzana na wiele sposobów słonina
Kuchnia ukraińska podobnie jak Polska obfituje w dania mięsne. Nasi sąsiedzi ze wschodu nie stronią od bardziej tłustych potraw, które doskonale sprawdzają się jako zakąska do piwa czy mocniejszych alkoholi. Wyrobem, który szczególnie sobie upodobali, jest słonina przyrządzana na sposób ukraiński czyli sało. Można spotkać słoninę wędzoną, suszoną, a nawet kiszoną czy marynowaną. Niezależnie od sposobu przygotowania sało doskonale komponuje się z kiszonymi ogórkami lub marynowanymi warzywami i swojskim chlebem na zakwasie. Oryginalną słoninę z Ukrainy możesz kupić na https://best-market.pl/produkty-miesne/slonina/.
Zdrowe i intensywne w smaku suszone ryby
Ukraińcy uwielbiają również rybne dania, a bardzo charakterystyczną formą ich przygotowania jest suszenie. To tradycyjna metoda konserwowania żywności, która pozwala nie tylko zachować świeżość potrawy, ale także nadaje jej charakterystyczny, niepowtarzalny smak. Efekt odparowania wody z mięsa można uzyskać poprzez suszenie na świeżym powietrzu lub moczenie ryby w solance, która nie tylko wyciąga wilgoć z mięsa, ale również sprawia, że ryba staje się krucha i niezwykle delikatna.
Ukraińskie suszone ryby można spożywać na bardzo wiele sposobów. Świetnie nadają się jako przekąska w towarzystwie ulubionego sosu. Ze względu na ich intensywny smak stanowią również doskonałą bazę do zupy rybnej. Warto wpleść je w menu nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również właściwości prozdrowotne. Suszone ryby stanowią bogate źródło kwasów omega-3 czy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Wykwintny kawior
Kiedy masz ochotę zaserwować swoim gościom coś naprawdę specjalnego, warto sięgnąć po kawior. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że na Ukrainie można dostać świetnej jakości kawior, który w dodatku jest dostępny w bardzo korzystnych cenach. Najbardziej znany w tamtych rejonach jest kawior czarny, najczęściej pozyskuje się go z jesiotra. Ma lekko słony, delikatnie rybny smak. Dobrym wyborem będzie także czerwony kawior, najczęściej pozyskiwany od ryb łososiowatych. Ma on nieco ostrzejszy smak. Obie wersje można z powodzeniem podawać na niewielkich kromkach, krakersach czy grzankach. Sprawdzą się także jako dodatek do wielu dań, który sprawi, że każda potrawa stanie się bardziej wykwintna.
Ukraiński kawior oraz inne przysmaki znajdziesz na stronie https://best-market.pl/.