Mysłowice - portal miejski m-ce.pl

Wiadomości z Mysłowic

Surowce spożywcze i ich przechowywanie

  • Dodano: 2020-06-03 14:45

Surowce spożywcze to produkty produkcji pierwotnej, które uzyskiwane są między innymi z hodowli czy upraw. Należą do nich między innymi surowce pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. To w dużej mierze od nich zależy jakość produktów dostępnych w sklepach, dlatego warto się dowiedzieć, w jaki sposób je przechowywać, by zachowały swoją świeżość jak najdłużej.

 

Surowce spożywcze – dlaczego warunki magazynowania są takie ważne?

Wiele osób może stwierdzić, że nie ma znaczenia, w jaki sposób przechowywane są surowce spożywcze. W rzeczywistości, to właśnie od tego w dużej mierze zależy ciągłość całej produkcji. Złe warunki magazynowania sprzyjają powstawaniu strat, które wyrządzają na przykład szkodniki. W wielu zakładach przemysłu spożywczego stosuje się surowce pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. To właśnie one są najbardziej podatne na psucie się, porastanie i syntezę substancji odżywczych. Szczególnie wpływają na nie także drobnoustroje, dla których niewłaściwy sposób przechowywania stanowi świetne warunki do życia. Magazynowanie ma szczególne znaczenie w procesie zachowania ciągłości produkcji. Bez tego może się okazać, że produkty uległy zniszczeniu i nie da się ich wykorzystać do dalszej obróbki. Zakłady przemysłu spożywczego nie będą mogły przekazać do sklepów produktów, przez co klienci stracą możliwość zakupu ulubionych artykułów. Taka sytuacja będzie generować straty nie tylko dla właścicieli, ale także przyczyni się do marnotrawienia żywności, co na pewno nie jest ekologiczne.

Surowce spożywcze i warunki ich magazynowania

Bardzo istotną kwestią w całym procesie przechowywania jest temperatura w magazynie. Jeśli jest za wysoka, to surowce spożywcze mogą zacząć się po prostu rozkładać. Obniżona temperatura spowolni różnego rodzaju procesy chemiczne, zachodzące wewnątrz surowca. Najlepszym wyborem jest zastosowanie specjalnego klimatyzatora, który na bieżąco będzie kontrolował poziom ciepła w magazynie i nie pozwoli, by za bardzo wzrosło. Następną rzeczą wartą uwagi podczas przechowywania surowców spożywczych jest oświetlenie w przechowalni. Zbyt jasne lub zbyt ciemne pomieszczenie może doprowadzić na przykład do rozpadu witamin. W przypadku magazynów z surowcami spożywczymi, najczęściej stosuje się ograniczone oświetlenie. Poza wyborem odpowiedniego natężenia światła, ważny jest także rodzaj świetlówki. Koniecznie trzeba zadbać również o właściwy poziom wilgoci w magazynie. Bardzo wpływa ona na jakość surowców. Kiedy będzie za wysoka, to istnieje ryzyko, że produkt ulegnie zmiękczeniu lub doświadczy zmian mikrobiologicznych. Jeśli zaś za niska – surowiec może się wysuszyć, przez co magazyn odnotuje straty. Do pomiaru wilgotności w magazynach stosuje się zazwyczaj higrometry i psychrometry. Tak dobrze przechowywane produkty znajdziesz na przykład na stronie http://oqema.pl/. Spore znaczenie przy magazynowaniu ma również wentylacja, bez której surowce mogą ulec procesom samozagrzewania. Magazyn niespełniający opisanych czynników zawsze można zmodyfikować. Jednak najważniejsze są działania profilaktyczne, jak separowanie i zapewnianie odpowiedniego przepływu powietrza.

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.