Wiadomości z Mysłowic

Jak tosty francuskie – to tylko z kozim serem

  • Dodano: 2016-08-30 13:30

Współcześnie coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że ich zdrowie oraz okres życia zależą od właściwej diety. Chcąc zachować sprawność fizyczną i umysłową jak najdłużej, sięgają coraz częściej po produkty naturalne, także sery z domowej produkcji. Wśród tego rodzaju produktów zbawienny wpływ na nasze samopoczucie mają zwłaszcza sery z koziego mleka. Te, ze względu na swe właściwości, doskonale komponują się z każdym rodzajem diety. Odgrywają kluczową rolę w codziennej zbilansowanej diecie, są dostarczycielem niezbędnych dla człowieka witamin (A i z grupy B), pierwiastków i mikroelementów. Są bogate zwłaszcza w białko, sole mineralne (wapń, fosfor potas) oraz żelazo.

Posiadają duże ilości witaminy D, na której niedobory cierpi wiele osób, szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Sery z koziego mleka są niskokaloryczne, mogą w diecie zastąpić sery o wyższym wskaźniku, czyli klasyczne twarde. Porcja sera z mleka koziego to średnio ok. 150 kalorii. Sery z koziego mleka, ze względu na małą ilość laktozy, są dobrym rozwiązaniem dla osób, które słabo ją tolerują. Ponadto posiadają indeks glikemiczny o wartości 30, co oznacza, że mogą je jeść spokojnie osoby, które kontrolują poziom insuliny w organizmie. Sery z koziego mleka pozwalają zapobiegać wielu schorzeniom, między innymi osteoporozie, na którą cierpią głównie kobiety. Pozwalają także obniżyć ciśnienie oraz zbawiennie wpływają na cały układ krążenia. Sery z koziego mleka bardzo często są elementy diety wegetariańskiej. Bez obaw mogą je spożywać osoby, którym na sercu leżą warunki zwierząt, w jakich żyją.

Do najbardziej cenionych na świecie, należą sery z koziego mleka pochodzące z Francji. To właśnie warunkom naturalnym, w jakich żyją tam kozy, sery zawdzięczają swój łagodny smak. Wśród wielu producentów na uwagę zasługują te spod znaku Chavroux. W języku francuskim Chevre to koza. Ta marka wywodzi się z regionu Poitou-Charentes.

No dobrze, ale jak najlepiej smakuje ser z koziego mleka. Oczywiście można go jeść jako dodatek do kanapek czy sałatek, jednak daniem, które potrafi wydobyć ich cały potencjał, są tosty. Są dania, które już po zobaczeniu nazwy, potrafimy sobie wyobrazić. Na pewno do nich należą tosty francuskie z serem i solonym karmelem. Można je szybko i łatwo przygotować. Na jedną porcję potrzeba:

- świeży ser z koziego mleka,

- 3 kromki chleba tostowego,

- 1 jajko,

- 5 łyżek mleka,

- 1 banan,

- 4 łyżki cukru,

- 5 łyżek wody, 8 łyżek śmietany kremówki 36%,

- pół łyżeczki soli i masło.

Solony karmel wsypujemy do rondelka, cukier podgrzewamy do momentu, aż będzie brązowy i się rozpuści. Następnie wlewamy wodę i energicznie mieszamy. Gotujemy, aż woda wchłonie cukier. Dodajemy śmietankę i sól. Ponownie gotujemy 10 minut. Studzimy do momentu zgęstnienia. Tosty maczamy w rozmieszanym jajku z mlekiem. Smażymy na maśle na złoto. Podajemy z plasterkami banan i świeżym kozim serem. Całość polewamy karmelem. Kto chce poczuć powiew Francji na śniadanie, musi koniecznie spróbować.

Komentarze (1)    dodaj »

  • Magdalena Misza

    Też często jadam tosty z kozim serem przeważnie z tym chavroux bo ma śmietanowy i łagodny smak i najbardziej mi smakuje. Ja na to jeszcze kroje sobie plasterek pomidora, rzodkiewki i też jest pyszne:)

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu m-ce.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.