Podobnie jak w całej Grecji, tak również na wyspie Rodos jedzenie jest integralną częścią kultury i stanowi niezwykle ważny element życia. Mieszkańcy nie tylko celebrują sam proces przygotowywania i spożywania posiłków, lecz również niezwykle cieszą się chwilami spędzanymi przy stole z rodziną. Charakterystyczna jest również popularność wina jako wszechobecnego trunku spożywanego na co dzień, do obiadu lub kolacji.
Śniadanie na Rodos
Rozpocznijmy jednak od propozycji śniadaniowych. Czym Grecy rozpoczynają dzień? Pierwszy posiłek w ciągu dnia jest lekki, przypominający bardziej przekąskę niż danie, a zatem zupełnie przeciwnie do propagowanego u nas powiedzonka głoszącego, iż „śniadanie musi być królewskie, obiad książęcy, zaś kolacja – żebracza”. Greckie śniadanie to na ogół jogurt naturalny na słodko, z dodatkiem miodu, orzechów oraz owoców sezonowych lub suszonych. Jeśli nie gustujemy w słodyczy o poranku, możemy skusić się na pyszne tzatziki – danie przyrządzanie ze świeżych ogórków z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz czosnku. Do tego pieczywo chrupkie lub tradycyjna pita. Ulubionym napojem śniadaniowym Greków jest kawa frappé lub mleko.
Dar morza
Będąc na wyspie usytuowanej w śródziemnomorskim klimacie, grzechem byłoby nie spróbować dorodnych owoców morza – lokalna kuchnia obfituje w krewetki, kalmary oraz ośmiornice. Ciekawym doświadczeniem będzie także skosztowanie gatunków ryb, których nigdzie indziej (a już na pewno nie w Polsce) nie będzie nam dane spotkać. Wśród nich można wymienić m.in.: miecznika, barwenę, aterynę, lecz także nieco bardziej znajomo brzmiącego morszczuka, który stanowi składnik dania serwowanego corocznie z okazji greckiego Święta Niepodległości.
Pozostałe dania
Odwiedzając Rodos warto skusić się na dania niezwykle charakterystyczne dla lokalnej kuchni:
-
Dolmades, czyli greckie gołąbki – ryż zawijany w marynowane liście winogron.
-
Fakes, czyli zupa z soczewicy.
-
Tiropitakia, czyli trójkątne serowe pierożki z ciasta filo.
-
Moussaka, czyli zapiekanka z duszonych bakłażanów, ziemniaków i mięsa mielonego.
-
Pastitsio, czyli makaronowo-mięsna zapiekanka.
-
Stifado, czyli gulasz z dużą ilością wołowiny i cebuli oraz odrobiną cynamonu.
-
Kolokithokeftedes, czyli placuszki z cukinii smażone w głębokim tłuszczu.
Jak widać, kuchnia greckich wyspiarzy nawiązuje do tradycji kulinarnych potomków Homera. Zdarzają się jednak wyjątki wynikające z wpływów innych państw śródziemnomorskich, np. zapiekanka Pastitsio, która nawiązuje nieco do dań włoskich.
Otoczenie ma znaczenie
Jeżeli jesteś amatorem lekkiej i zdrowej kuchni śródziemnomorskiej i czujesz instynktownie, że opisane w niniejszym artykule potrawy z pewnością podbiją twoje serce – nie szukaj ich w lokalnych restauracjach. Wybierz się do ich ojczyzny – czyli na Rodos! Aktualnie możesz skorzystać z wielu ciekawych ofert turystycznych dostępnych na stronie r.pl/grecja/rodos. Dlaczego warto? Mimo iż grecka kuchnia dostępna jest również w niektórych polskich lokalach, niezwykle ważne jest nie tylko to, co spożywamy, lecz również gdzie! Otoczenie ma znaczenie, szczególnie gdy na owe otoczenie składa się malowniczy krajobraz wyspy Rodos.