Wiadomości z Mysłowic

Kulinarna odsłona wyspy Rodos

  • Dodano: 2016-05-19 10:30

Podobnie jak w całej Grecji, tak również na wyspie Rodos jedzenie jest integralną częścią kultury i stanowi niezwykle ważny element życia. Mieszkańcy nie tylko celebrują sam proces przygotowywania i spożywania posiłków, lecz również niezwykle cieszą się chwilami spędzanymi przy stole z rodziną. Charakterystyczna jest również popularność wina jako wszechobecnego trunku spożywanego na co dzień, do obiadu lub kolacji.

Śniadanie na Rodos

Rozpocznijmy jednak od propozycji śniadaniowych. Czym Grecy rozpoczynają dzień? Pierwszy posiłek w ciągu dnia jest lekki, przypominający bardziej przekąskę niż danie, a zatem zupełnie przeciwnie do propagowanego u nas powiedzonka głoszącego, iż „śniadanie musi być królewskie, obiad książęcy, zaś kolacja – żebracza”. Greckie śniadanie to na ogół jogurt naturalny na słodko, z dodatkiem miodu, orzechów oraz owoców sezonowych lub suszonych. Jeśli nie gustujemy w słodyczy o poranku, możemy skusić się na pyszne tzatziki – danie przyrządzanie ze świeżych ogórków z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz czosnku. Do tego pieczywo chrupkie lub tradycyjna pita. Ulubionym napojem śniadaniowym Greków jest kawa frappé lub mleko.

Dar morza

Będąc na wyspie usytuowanej w śródziemnomorskim klimacie, grzechem byłoby nie spróbować dorodnych owoców morza – lokalna kuchnia obfituje w krewetki, kalmary oraz ośmiornice. Ciekawym doświadczeniem będzie także skosztowanie gatunków ryb, których nigdzie indziej (a już na pewno nie w Polsce) nie będzie nam dane spotkać. Wśród nich można wymienić m.in.: miecznika, barwenę, aterynę, lecz także nieco bardziej znajomo brzmiącego morszczuka, który stanowi składnik dania serwowanego corocznie z okazji greckiego Święta Niepodległości.

Pozostałe dania

Odwiedzając Rodos warto skusić się na dania niezwykle charakterystyczne dla lokalnej kuchni:

  • Dolmades, czyli greckie gołąbki – ryż zawijany w marynowane liście winogron.

  • Fakes, czyli zupa z soczewicy.

  • Tiropitakia, czyli trójkątne serowe pierożki z ciasta filo.

  • Moussaka, czyli zapiekanka z duszonych bakłażanów, ziemniaków i mięsa mielonego.

  • Pastitsio, czyli makaronowo-mięsna zapiekanka.

  • Stifado, czyli gulasz z dużą ilością wołowiny i cebuli oraz odrobiną cynamonu.

  • Kolokithokeftedes, czyli placuszki z cukinii smażone w głębokim tłuszczu.

Jak widać, kuchnia greckich wyspiarzy nawiązuje do tradycji kulinarnych potomków Homera. Zdarzają się jednak wyjątki wynikające z wpływów innych państw śródziemnomorskich, np. zapiekanka Pastitsio, która nawiązuje nieco do dań włoskich.

Otoczenie ma znaczenie

Jeżeli jesteś amatorem lekkiej i zdrowej kuchni śródziemnomorskiej i czujesz instynktownie, że opisane w niniejszym artykule potrawy z pewnością podbiją twoje serce – nie szukaj ich w lokalnych restauracjach. Wybierz się do ich ojczyzny – czyli na Rodos! Aktualnie możesz skorzystać z wielu ciekawych ofert turystycznych dostępnych na stronie r.pl/grecja/rodos. Dlaczego warto? Mimo iż grecka kuchnia dostępna jest również w niektórych polskich lokalach, niezwykle ważne jest nie tylko to, co spożywamy, lecz również gdzie! Otoczenie ma znaczenie, szczególnie gdy na owe otoczenie składa się malowniczy krajobraz wyspy Rodos.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu m-ce.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.