Wiadomości z Mysłowic

Włoskie smaki na każdą kieszeń

  • Dodano: 2021-05-21 13:15

Wydawać by się mogło, że włoska kuchnia jest niezwykle wykwintną, a co za tym idzie – drogą opcją, jeśli chodzi o kulinarne podróże. Tymczasem okazuje się, że najpopularniejsze dania z okolic apenińskiego buta to takie powstałe właśnie, by dobrze zjeść jak najmniejszym kosztem. Co to za przysmaki?

Placki pełne smaku

Mąka, odrobina drożdży, sól, oliwa i woda – oto przepis na najpopularniejszy włoski placek. Nie ma tu nic, co nadwyrężałoby kieszeń. Chwila zagniatania, kilka godzin wyrastania i jest gotowy – spód do pizzy. To najpopularniejsze włoskie danie już od wielu lat króluje na naszych stołach. Jak się okazuje, pizza jest najchętniej zamawianą potrawą na wynos w Polsce. Zajadamy się pizzą nad morzem i w górach, pizza w Bielsku-Białej czy Białymstoku, Białej Podlaskiej jest równie popularna. Coraz większą popularnością cieszy się ostatnio jeszcze uboższa wersja drożdżowego placka, mianowicie focaccia. Jest dużo bardziej puszysta i zawiera znacznie więcej oliwy, w której jest wręcz skąpana. Pizzeria w Bielsku-Białej czy Krakowie ma dziś do zaoferowania równie smaczne dania, jak ta zlokalizowana w Rzymie czy Mediolanie, zamów na https://www.pizzadominium.pl/lokale/bielsko-biala-c-h-sfera!

Pasta i basta!

Kolejną potrawą, która przywędrowała do nas ze słonecznej Italii, jest pasta. Spaghetti, cannelloni, lazania, tagliatelle, penne – to tylko niektóre z makaronów, które królują na włoskich stołach. Co ciekawe, Włosi są niezwykle oszczędni, jeśli chodzi o sos. Dają go zaledwie odrobinę, gdyż potrawa składa się przede wszystkim z klusek w różnych kształtach. Popularnym sposobem na szybki obiad jest dodanie oliwy i odrobiny czosnku z dodatkiem papryczki i parmezanu. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że nie jest to zbyt kosztowna potrawa�Ś

Bogactwo warzyw

Minestrone brzmi niezwykle wykwintnie, tymczasem jest to włoski odpowiednik naszej zupy jarzynowej. Trafiają do niej akurat te warzywa, które mamy pod ręką i na które jest sezon. W klimacie śródziemnomorskim mówić możemy o soczystych pomidorach, dorodnych bakłażanach, cukiniach, koprze czy nawet oliwkach i całej gamie świeżych przypraw. W dobie dzisiejszego transportu świeżych produktów również u nas w kraju jarzyny te nie są drogie, a w sezonie polskie pomidory w niczym nie ustępują swojej południowej konkurencji. Popularna caponata wywodząca się z południa Włoch to z kolei nic innego jak gulasz warzywny. Tak więc warto przyjrzeć się temu, jak wygląda kuchnia włoska. Jest ona niezwykle aromatyczna i pełna niezwykłych smaków, jednak efekt taki osiąga się w bardzo prosty i niedrogi sposób. Smaki słonecznej Italii są na każdą kieszeń, a ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane!

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu m-ce.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.